ukrburshtyn.com
Закрыть баннер
  1. Чудова Казанська ікона Божої Матері - явище і шанування реліквії
  2. Як було втрачено образ Богородиці
  3. Казанська ікона Божої Матері: значення, у чому вона допомагає
  4. Молитва Божої Казанської Матері

Ікона - важливий і значущий для кожного християнина предмет. Це не звичайне живописне зображення - щиро віруюча людина сприймає будь-який образ як прототип, відображення Божественної благодаті. Але існують особливі реліквії, що відрізняються дивовижною історією і багатьма чудесами. До них належить і та, про яку піде мова в нашій статті. Прочитавши цей текст, Ви дізнаєтеся легенди, пов'язані з набуттям і втратою святині, а також з'ясуєте, в чому допомагає ікона Божої Матері «Казанська».

Казанська ікона Божої Матері

Чудова Казанська ікона Божої Матері - явище і шанування реліквії

Святий образ був знайдений в 1579 р в Казані. Незадовго до цього в місто увійшли війська Івана Грозного, звільнивши його від влади татаро-монгольських ханів. Однак ситуація залишалася досить складною - постійні посухи і неврожаї змучили людей, а пожежі, які траплялися через палючу літню спеку знищили багато будинків. Серед них було і житло стрілецької дочки Матрони. Намагаючись налагодити свій побут на новому місці, сім'я час від часу поверталася на згарище, розшукуючи збережені речі.

І одного разу дівчинка побачила дивний сон: перед нею постала сама Богородиця, звелівши прийти туди, де стояла хата, і витягти з землі Її образ. Здивована дівчинка розповіла про це дорослим, але до неї ніхто не прислухався. Бачення повторювалася знову і знову - і, нарешті, мати Матрони звернулася до воєводи і церковних патріархів, просячи розтлумачити такий незвичайний знак. Але вони також сумнівалися в істинності слів стрілецької дочки. Їй повірив тільки священик Гермоген.

Саме він, в супроводі батьків дівчинки, і відправився на вказане нею місце. Спочатку пошуки були безрезультатними - скільки б не копали перемішану з попелом землю, знайти нічого не вдавалося. І лише коли за лопату взялась сама Матрона, святиня постала перед людьми.

Популярні товари

Негайно зібралася хресна хода. Образ благоговійно пронесли по місту і помістили в кафедральний собор Спасо-Преображенської обителі. Про знахідку негайно повідомили царю - і Іван Грозний особистим едиктом звелів збудувати церкву Казанської ікони Божої Матері й заснувати біля неї новий жіночий монастир. Цей скит, який отримав назву Казансько-Богородицького, був завершений лише при наступному владиці - Федору Івановичу. Першою черницею в ньому, а згодом і настоятелькою, стала Матрона, після церемонії постригу яка здобула ім'я Маври. Пресвята Діва не обділила Своїм заступництвом і Гермогена - через деякий час його звели в сан Патріарха всієї Русі.

Поступово слава про реліквію поширювалася все більше. Збереглися численні свідчення про вчинені нею дива: так, ще до того, як святиня була розміщена в храмі, вона зцілила сліпців Йосипа і Микиту, які брали участь в хресній ході. Образ осіняв місто і його жителів, даруючи їм щастя, процвітання та направляючи на вірний шлях. Всі паломники знали, де в Казані знаходиться ікона Казанської Божої Матері, і прагнули схилитися перед нею. Воно й не дивно - адже від умиротворених і виразних образів Пречистої Діви й немовляти-Спасителя виходить майже відчутне світло, радість та благодать. Цей променистий ореол помітний і на списках - наприклад, на висипаному з натурального бурштину витворі. Майстер ретельно відтворив всі канонічні особливості, хоч і користувався дорогоцінним камінням та самоцвітною крихтою замість звичних фарб.

На честь реліквії засновувалися численні церкви, обійстя та монастирі. З них найбільш відомі Казанський кафедральний собор в Санкт-Петербурзі і занедбаний храм Казанської ікони Божої Матері в с. Ярополець. Його звели за наказом графа Чернишова, і ця велична будівля є унікальною пам'яткою класичної архітектури XVIII ст.

Кафедральний собор Санкт-Петербург

Кафедральний собор у Санкт-Петербурзі

Храм Казанської ікони Божої Матері с. Ярополець

Покинутий храм в с. Ярополець

Як було втрачено образ Богородиці

З самої появи святиня постійно перебувала в Казансько-Богородицькому жіночому монастирі. Але в ніч з 28 на 29 червня 1904 року вона безслідно зникла з собору. Довгий час доля реліквії залишалася неясною, але сучасні дослідження дозволили відновити хід подій. Ось що тоді сталося.

24 червня 1904 року в Казань привезли Смоленську ікону Небесної Цариці, помістивши її в тій же жіночій обителі, де перебувала Казанська Богоматір. Через це в скиту щодня відправлялися тривалі богослужіння, а 28 червня образ винесли для поклоніння. Коли закінчилася присвячена цьому дійству всеночна, стомлені черниці почали розходитися по келіях. Але раптом послушниця Тетяна Кривошеєва почула приглушені крики, що лунали з боку монастирської дзвіниці.

Явлена Казанська ікона 2-га пол. XVI ст.

Варфоломій Чайкін

Про допомогу волав сторож храму Федір Захаров. Злодії замкнули його в підвалі собору, після чого безперешкодно проникли всередину. Оглянувши церкву, черниці зрозуміли, що зникла Казанська ікона Божої Матері та образ Ісуса Христа, а також пожертвування, які зберігалися в свічкових ящиках.

Жахливий злочин обурив всіх християн. До розслідування підключалися все нові і нові свідки - й незабаром поліції вдалося вийти на слід грабіжника. Ним виявився 28-річний селянин Варфоломій Чайкін. Його затримали 5 липня в Нижньому Новгороді, разом зі співмешканкою Параскою Кучеровою. Пізніше розшукали й подільників - Ананія Комова і Миколу Максимова. Рішенням суду їх засудили до каторжних робіт і заслання.

Обшукуючи приміщення, де жили зловмисники, слідчі виявили частинки дорогоцінних кіотів, які прикрашали реліквії. Але самі ікони так і не знайшли - за словами дочки Чайкіна Євгенії, батьки порубали їх і спалили в грубці. Втім, відразу ж з'явилися нові версії - так, один з юристів стверджував, що злочинці продали святині старообрядцям. До цього часу не відомо, що саме трапилося з древніми образами.

Казанська ікона Божої Матері: значення, у чому вона допомагає

Вважається, що прикладом для майстра, який створив цей витвір, послужила Влахернська Одигітрія - на це вказують такі характерні особливості зображення, як погрудне розташування фігур, одягу і благословляючий жест Ісуса. Святиня уособлює шлях до порятунку, позбавлення від гріха та смерті, дароване людству викупною Господньою жертвою. А поза та жести Діви Марії нагадують глядачеві про те, що Вона є берегинею і заступницею всіх християн, несе до Спасителя молитви вірян й оберігає людей від усякого зла.

Традиційно цією святинею благословляють новонароджених і молодят. Тому, якщо Ви бажаєте отримати сімейну реліквію, яка осяє весь Ваш рід - варто купити Казанську ікону Божої Матері, висипану з поліського бурштину. Щира молитва перед цим образом дозволить зберегти в будинку мир, розуміння, єдність та гармонію, стане запорукою заможного, щасливого і довгого життя, попередить конфлікти, сварки й марні витрати.

Схиляючись перед ликом Казанської Богородиці, просять про допомогу в скрутних ситуаціях, вирішенні складних проблем, даруванні сил та натхнення. Благодать, яка виходить від цього образу сприяє подоланню будь-яких перешкод, печалей і скорбот, направляє на істинний шлях й зміцнює у вірі. Крім того, ще з часів здобуття реліквії вона особливо протегує тим, хто страждає від очних хвороб, а також маленьким дітям.

Молитва Божої Казанської Матері

О, Пресвята Діво, Владичице Богородице! Зі страхом, вірою і любов’ю припадаючи перед чесною іконою Твоєю, благаємо Тебе: не відверни лиця Твого від тих, хто вдається до Тебе, благай, милосердна Мати, Сина Твого і Бога нашого, Господа Ісуса Христа, щоб зберіг мир у країні нашій, щоб Церкву Свою святу зберіг непохитною від невір’я, єресі і розколу. Бо ми не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, крім Тебе, Пречиста Діво, Ти бо Всесильна для християн Помічниця і Заступниця. Позбав усіх, хто з вірою Тобі молиться, від падінь гріховних, від наклепів злих людей, від усяких спокус, скорбот бід і від несподіваної смерті; даруй нам дух сокрушення, смирення серця, чистоту помислів, виправлення гріховного життя і прощення гріхів, щоб усі, вдячно оспівуючи велич Твою, сподобилися Небесного Царства і там зі всіма святими прославили пречесне і величне ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Каталог
Меню
Меню
Каталог товарів
Наверх