Всім відоме зображення «Тайна вечеря» має давню історію. Це настільки популярний серед християн сюжет, що його писали як відомі художники (Леонардо да Вінчі, Рафаель, Нікола Пуссен), іконописці (Симон Ушаков), так і невідомі майстри Стародавньої Русі та Середньовіччя.

Монастир Санта Марія делле Граціє

Що стосується створення фрески, то в останні роки 15 ст. в міланському монастирі Санта Марія делле Граціє Леонардо Да Вінчі на замовлення герцога Людовіко Сфорца працював над розписом стіни в трапезній монастиря в жанрі християнського живопису. Робота тривала кілька років. У підсумку ця фреска стала подією в історії розвитку Ренесансу, найбільш відомим, ретельно вивченим і розкритикованим зображенням у всьому світі. Але незважаючи на критику, техніка виконання фрески (правильна перспектива), її символічність підняли розвиток європейського живопису на виток вгору.

Зображення «Тайна вечеря»

Історія відомої ікони на Русі почалася приблизно з 15 ст. Образи з однаковим сюжетом були знайдені в Новгороді, в Церкві Вознесіння в Білозерському, в Успенському соборі Кирило-Білозерського та Троїце-Сергієво монастирях і т.д.

«Тайна вечеря» з бурштину

Що ж важливого зображено на іконі, що робить її такою значущою для кожного християнина? Напередодні своїх страждань і смерті Ісус вирішив зробити зі своїми учнями останню трапезу. На горі Сіон в Єрусалимі Він зібрав навколо себе 12 апостолів, щоб відсвяткувати юдейську Пасху. Під час трапези Ісус вперше здійснив таїнство причастя, пропонуючи їм відкусити хліб (Його Тіло, яке віддасться смерті), і вино (кров, яка проллється) за прощення людських гріхів. Причастивши таким образом апостолів, Христос дав заповідь до кінця світу здійснювати дане таїнство.

«Тайна вечеря» з бурштину

Крім Таїнства, під час вечері Ісус повідав учням, що один з них зрадить Його, погрузивши їх в подив, смуток та страх. Зображення досить символічне:

  • 11 апостолів зображені з німбом, крім Іуди, який не сидить за столом, на відміну від інших
  • В руках в Іуди мішечок, можливо означає гроші, отримані за зраду Ісуса

Коли ж апостоли запитали, хто ж зрадить Його, Він відповів: той, кому Я подам шматок хліба, після чого, вмочивши хліб, подав його Іуді. Ісус Христос заповідав любити ближнього свого, як полюбив Він учнів Своїх.

Популярні товари

Ікона, ця - нагадування вірянам про те, щоб після кожної Божественної служби вони здійснювали таїнство причастя, з'єднання їх з Ісусом. Також ця ікона служить нагадуванням людям про смиренність і поблажливість, які показав Христос, обмивши ноги Своїх учнів, про любов до ближнього та прощення.

 

«Тайна вечеря» з бурштину - прекрасна ікона, прикрашена бурштиновою крихтою та камінням. Її найкраще розміщувати на кухні або тому місці, де сім'я збирається за трапезою. Перед нею можна здійснювати молитву до і після прийняття їжі.

Ікони на дану тематику продаються у всіх церковних крамницях, купити їх може кожен. Але якщо ви хочете, щоб ваш будинок прикрашав дійсно гарний образ, який ви будете передавати у спадок, зверніть увагу на ікону, інкрустовану бурштином. Купити ікону «Тайна вечеря» можна в інтернет-магазині подарунків та сувенірів з бурштину ТМ «Янтар Полісся».

Каталог
Меню
Меню
Каталог товарів
Наверх