Схиляючись перед Творцем, християни відчувають спокій, умиротворення і благодать. Безмовна розмова з Богом допомагає людині знайти свій життєвий шлях, прийняти правильне рішення, позбутися від спокус і сумнівів, знайти мудрість, смиренність і лагідність духу. Однак, щоб Ваша молитва була найбільш щирою і відчутою, варто дотримуватися деяких церемонії, введених ще батьками церкви. Наша стаття розповість Вам про те, як підносити прохання до Спасителя, як правильно хреститися православним християнам і пояснить, уособленням чого служать подібні ритуали.

Сила святого слова - символіка та значення молитви

Митрополит Іларіон говорив, що складені Христовими сподвижниками ікоси, кондаки і тропарі подібні камертону. Вони налаштовують людську душу на благоговійний лад, очищають її від сьогохвилинних проблем, турбот і сторонніх думок, дозволяють в повній мірі відчути Господню силу і владу. Саме тому в православній традиції заведено апелювати до Ісуса Христа, читаючи статутні молитви, і тільки у виняткових випадках додавати до них свої слова.

За довгі роки існування християнства богослови створили безліч молитов. Деякі з них слід вимовляти кожен день, інші ж призначені для особливих подій - наприклад, до святого Пантелеймона прийнято звертатися при хворобі, а тропар, який прославляє архангела Михаїла, читають під час стихійних лих. Якщо Ви постійно вдаєтеся до заступництва якогось праведника, варто мати вдома його ікону інкрустовану бурштином.

Популярні товари

У кожної людини є й особистий заступник - той, на честь якого вірянин здобув ім'я при хрещенні. Перед образом такого зберігача необхідно схилятися щодня, перевіряючи йому свої думки, страхи, надії та мрії. А в день, коли відзначається пам'ять заступника, не пошкодуйте часу на те, щоб вшанувати його служіння Христу читанням повного зібрання тропарів і кондаків. Якщо ж у Вас виникає потреба в більш глибокому зануренні в молитву, можна піти в собор, де зберігаються присвячені мученику реліквії - його ікона, мощі або частка одягу.

Як правильно молитися?

Головна умова - Ваші наміри повинні бути чистими, а серце - вільним від негативних емоцій і порочних пристрастей. Приступаючи до бесіди з Творцем, варто попередньо побути в тиші, зосереджуючись і занурюючись в добродійні роздуми. Перед тим, як читати кожен ікос і кондак, християни осяяли себе хресним знаменням, і теж роблять при завершенні читання. Завершуючи молитовне правило, не потрібно відразу ж підніматися і бігти у справах - краще залишіться в уклінній позі ще на кілька хвилин, осмислюючи вимовлені слова.

Більшість православних молитов написані на старовинній церковнослов'янській мові - традиційному богослужбовому діалекті, створеному рівноапостольними Кирилом та Мефодієм. Винятком є хіба що найсучасніші проповіді, датовані XIX - початком ХХ ст. Однак далеко не всі віряни здатні прочитати і зрозуміти складні тексти з незнайомою граматикою і незвичними буквами. Для них розробляють спеціальні перекладні молитовники. А ось молебні в церкві проводяться тільки на синодальному ізводі церковнослов'янською - її навіть називають мовою літургії!

Але молитва - це не тільки слова. Для того, щоб повністю їй віддатися, потрібно особливий настрій. І досягти подібного стану душі найлегше, коли Ви споглядає ікони святих. Саме тому в духовних практиках православ'я не заведено читати тропарі і кондаки з закритими очима - вважається, що в такому випадку розум починає створювати власні образи, фантазії і уявлення, відволікаючи людину від Господньої благодаті. Правильно молитися вдома набагато простіше, коли Ви схилилися перед шанованою реліквією та цілком концентруєтесь на змісті своїх слів.

Популярні товари

Молитва за згодою: загальний духовний подвиг

Є багато способів звернутися до Бога, і кожен християнин вибирає той, який йому до душі. Деякі люди можуть звертатися до Творця, Богородиці і святих поодинці, іншим же потрібна підтримка однодумців. Але як бути, якщо Ви не маєте можливість відвідати храм? Якраз в таких випадках і потрібна молитва за згодою.

Подібну практику застосовували досвідчені духівники, як архімандрит Іоанн (І. М. Крестьянкін), митрополит Антоній Сурожський (А. Б. Блум), протоієрей В. Н. Амфітеатров. Вони пропонували свою паству схилятися перед іконами в один і той же час, не дивлячись на те, що вірян розділяли тисячі кілометрів. Крім того, схожим чином може поступити людина, що страждає від скорботи, поневірянь, хвороб та інших труднощів, попросивши друзів молитися про його проблеми. А останнім часом широко поширився звичай брати в колектив християн, які будуть з щирим завзяттям звертатися до Господа, дбаючи за успіх спільної справи не заради винагороди, але тільки з любові до ближніх.

Що необхідно зробити, перш ніж приступати до молитви за згодою? Обов'язково візьміть благословення у грамотного священика. Найкраще, якщо це буде Ваш духівник, знайомий з усіма обставинами Вашому житті. Якщо ж Ви змушені звернутися до іншого пастиря, опишіть йому ситуацію, в якій Ви опинилися, і розкажіть про людей, які збираються прийти Вам на допомогу.

Як правильно хреститися православним: все про хресне знамення

У християнстві є багато урочистих та символічних ритуалів, покликаних символізувати єдність людини і Бога, підносити душу і сприяти її порятунку. До них належить і вчинення Хреста Господнього з називанням Імені Творця. Цей знак привертає благодать Святого Духа, нагадує про мученицьку смерть Ісуса Христа, про те, як велика жертва Божого Сина знехтувала первородний гріх та звільнила людей від диявольського ярма.

Однак подібне священнодійство володіє чудовою силою лише тоді, коли його творять в точній відповідності з канонами. Згідно з ними, для покладання хресного прапора необхідно скласти докупи кінчики великого, вказівного і середнього пальців правої руки, а безіменний і мізинець притиснути до долоні. Таким чином Ви висловлюєте свою віру в єдину і неподільну Трійцю - Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа. А зігнуті пальці служать втіленням двоїстої природи Спасителя - одночасно духовної та матеріальної, божественної та людської.

Як правильно хреститися православним - справа наліво або зліва направо? У східно-християнській традиції хресне знамення покладається на лоб, на живіт, на праве плече і потім - на ліве. Всі рухи повинні бути стабільними та статечними. Крім того, в цей час необхідно вимовляти (вголос або про себе) слова: «В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь!». Так Ви підтверджуєте свою віру в Господа, любов до Нього і надію на Його заступництво, демонструєте самовіддану готовність працювати на благо Творця. Уклін можна робити лише після того, як Ви опустили руку.

Багато людей знають, як правильно хреститися в церкві. Однак не всім відомо, що хреститися потрібно і тоді, коли Ви йдете повз собору, монастиря чи просто каплиці. Так Ви віддає належну славу Ісусу Христу, який заради порятунку людей зійшов з небес і втілився від Духа Святого і Діви Марії. Не слід бентежитися або боятися осуду, роблячи подібні жести, адже в Біблії сказано: «Хто буде Мене та Моєї науки соромитися ..., того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Отця Свого».

Керуйтеся цими вказівками, і нехай Ваша душа завжди буде щасливою і безтурботною, а молитва - щирою і благодатною!

Молитва за згодою церковнослов'янська

Господи, Иисусе Христе, Сыне Божий, Ты бо рекл еси пречистыми усты Твоими: "Аминь глаголю вам, яко аще двое от вас совещаются на земли всякой вещи, ее же аще просите, будете иметь от Отца Моего, Иже на Небесех: где же два или трое собрались во имя Мое, ту есмь Аз посреде их". Непреложны словеса Твоя, Господи, милосердие Твое безприкладно и человеколюбию Твоему несть конца. Сего ради молим Тя: даруй нам, рабам Твоим (имена), согласившимся просить Тя (просьба), исполнения нашего прошения. Но обаче не якоже мы хотим, но якоже Ты. Да будет во веки воля Твоя. Аминь.

Молитва за згодою російською мовою

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, Ты сказал пречистыми устами Твоими: «Истинно говорю вам, что если двое из вас согласятся на земле просить о всяком деле, то, чего бы ни просили, будет им от Отца Моего Небесного, ибо, где двое или трое собраны во имя Мое, там Я посреди них». Непреложны словеса Твои, Господи, милосердие твое бесприкладно и человеколюбию Твоему нет конца. Сего ради молим Тебя: даруй нам, рабам Твоим (имена просящих), согласившимся просить Тебя о (прошение) исполнение нашего прошения. Но да будет не так, как мы хотим, но как Ты, Господи — да будет во веки воля Твоя. Аминь

Цікаві факти про молитву та звертання до Господа:

Мови молитв: Переклад молитов на різні мови допомагає людям різних національностей та культур легше розуміти та відзначати свою віру. Наприклад, у католицькій церкві молитви можуть бути процитовані на рідній мові під час церковної служби.

Молитва в інших релігіях: Традиція звертання до Вищої сили існує не лише в християнстві. Багато релігій, таких як іслам, буддізм, іудаїзм, мають свої власні форми молитв, кожна з унікальною символікою та обрядами.

Екуменизм: Екуменизм – це рух, спрямований на об'єднання християнських церков різних конфесій. Це прагнення до єдності вірян, незважаючи на відмінності в традиціях та обрядах.

Традиційні символи: Хрест, ікони, свічки та аромати – всі ці елементи використовуються в християнських молитвах для створення особливої атмосфери та допомоги віруючим зосереджуватися на духовному.

Молитвенні бессонниці: Деякі віруючі практикують молитву в нічний час, створюючи так звані "молитвенні бессонниці". Цей час, проведений в молитві та роздумах, вважається особливим і благословенним.

Молитва та здоров'я: Деякі дослідження вказують на те, що регулярна молитва може бути пов'язана з покращенням психічного та фізичного здоров'я. Медитативний аспект молитви може допомагати знизити стрес і покращити загальний стан.

Молитви за мир: У різних конфесіях часто влаштовують молитви за мир у світі. Це відображає прагнення віруючих до гармонії та припинення конфліктів на землі.

Інтерактивні молитовні додатки: Сучасні технології змінили спосіб звертання до Бога. Існують додатки для молитви, що надають віруючим тексти молитов, щоденні духовні роздуми та нагадування про час для молитви.

Каталог
Меню
Меню
Каталог товарів
Наверх